24.2.12

Η Αύξηση του Συχνότητας Εμφάνισης Καρκίνου του Δέρματος


Η  Αύξηση του Συχνότητας Εμφάνισης Καρκίνου του Δέρματος


Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης νέων περιστατικών καρκίνου αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί ένα μεγάλο μέρος αυτού του προβλήματος.
Στις αναπτυγμένες χώρες όλο και περισσότερα άτομα αναγνωρίζουν ότι η υπερέκθεση στον ήλιο είναι μία ανθυγιεινή πρακτική, λίγοι είναι όμως εκείνοι που προστατεύουν επαρκώς το δέρμα τους από τις βλαβερές ηλιακές ακτίνες. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα ο καρκίνος του δέρματος  να εμφανίζεται ως ο πιο συχνός καρκίνο στον άνθρωπο με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των συγγενών τους.
Σε χώρες όπου οι κάτοικοι εμφανίζουν λευκό χρώμα δέρματος παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακανθοκυτταρικού, βασικοκυτταρικού καρκίνου καθώς και κακοήθους μελανώματος σε σχέση με το παρελθόν.  Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας το 1930, 1 στους 5.000 Αμερικανούς είχε πιθανότητα να εμφανίσει μελάνωμα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το 2004, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 1 στους 65. Επίσης, στη σημερινή εποχή το μελάνωμα αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες ηλικίας 20 με 29 ετών. Αν η αυξητική τάση συνεχιστεί έχει υπολογιστεί στις ΗΠΑ (από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας) ότι  1 στους 5 Αμερικανούς θα εμφανίσει καρκίνο του δέρματος κατά τη διάρκεια της ζωής του.